plus vijf

Plusvijf interview

Mini-interview met Barbara Muller, initiatiefnemer van onder meer het Babyhuis, Beschermde wieg en Stokholm.
plusvijf logo

Plusvijf interview

Mini-interview met Barbara Muller, initiatiefnemer van onder meer het Babyhuis, Beschermde wieg en Stokholm.

Al van jongs af aan wist Barbara dat ze van betekenis wilde zijn voor anderen. Later leerde zij dat zij het systeem moest doorbreken om te kunnen werken vanuit haar hart. Om de dingen anders en beter te doen. We vroegen haar naar haar nieuwste initiatief Stokholm, een changemaking community in Dordrecht met wie wij momenteel een samenwerking onderzoeken.

Stokholm wordt omschreven als een changemaking community. Wat houdt dit precies in?

Wij willen de changemaker in mensen weer wakker maken. Hun oorspronkelijke drijfveren naar boven halen. Hen leren hoe hun stem gehoord kan worden, zonder dat ze ondergesneeuwd worden en zich monddood voelen binnen het systeem waar ze werken. Wij zijn het systeem, dus vanuit onszelf kan die verandering teweeggebracht worden. Stokholm is een community, een heilzame en helende plek waar mensen zich veilig en gehoord voelen. Waar men leert resetten en reconnecten. Een plek waar vernieuwde energie wordt opgedaan door de energizers die we tijdens alle masterclasses aanbieden. Maar waar ook hard gewerkt wordt om het beste uit jezelf te halen. Als mens, als collega, als changemaker. Daarmee stuw je de organisatie naar een hoger plan, want je werkt met meer daadkracht, effectiviteit en positiviteit. Er ontstaat een gezondere balans tussen werk en privé. Dat vertaalt zich zo snel terug en steekt anderen aan hetzelfde te doen.

Op welke wijze draagt Stokholm bij aan jouw persoonlijke drijfveer om de dingen anders te doen?

Uit ervaring weet ik hoe zwaar het is om je stem te laten horen wanneer iets niet klopt. Wanneer een systeem onze missie in de weg staat. Maar weinig mensen hadden vertrouwen in mijn plannen het Babyhuis en Beschermde Wieg te starten. Regels en wetten die heel onlogisch waren, stonden mijn missie in de weg. Met een geweldig gedreven team gingen wij van start en geen seconde dachten wij aan opgeven, hoe moeilijk het ons ook gemaakt is. Wij deden het om levens van kwetsbare moeders en baby’s te beschermen. Uiteindelijk lukte het ons het systeem te veranderen, een wet aan te passen en alle machtige instituten die zo dreigend waren, mee te krijgen. Anderen mogen raken en inspireren, dat is mijn drijfveer.

Welke belangrijke levensles zou je willen meegeven aan andere mensen die het verschil willen maken in de zorg?

Volg je intuïtie, want die klopt. Laat niemand jouw innerlijk vuur doven. Niemand. Vertrouw erop dat jouw cirkel van invloed groter is dan je denkt en wees niet bevreesd op te staan wanneer iets niet goed voelt. De belangrijkste les is: zorg goed voor jezelf, dan pas kun je goed zorgen voor de mensen voor wie jij zorgt binnen je werk. Blijf deze mensen altijd respectvol en gelijkwaardig in de ogen kijken en zie ze als mens en niet als cliënt of patiënt. Je zult versteld staan van de energie die daarmee vrijkomt, het vertrouwen dat je losmaakt in anderen, die op hun beurt kunnen groeien en het beste uit hun mens zijn kunnen halen.