icetubs

Waar is een ijsbad goed voor?

Een heerlijk warme douche, een vakantie naar de zon of een heerlijk zonnetje in de lente. Van warmte vrolijken we allemaal op, van kou niet. Althans dat denken we. Want op het moment dat we de kou gaan omarmen er mee leren om te gaan houden we hier misschien nog wel meer van dan van de warmte.

Door: Sanne, Icetubs.com

 
Waar is een ijsbad goed voor?

Ondanks dat er nog heel veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar kou, koudetherapie en ijsbaden is er ook veel al wel bekend. Bart Eigenhuis, expert op het gebied van kou- en ademtherapie, zegt tegen het RTL-nieuws dat je niet ziek wordt van kou, maar door een virus. Juist door je lichaam bloot te stellen aan kou, merk je hoe sterk het is.

Het ervaren van extreem lage temperaturen versterkt namelijk je immuunsysteem. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan en dit verhoogt je weerstand. En hoe beter jouw immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt. Een onderzoek gedaan door het AMC wijst zelfs uit dat dagelijks koud afdouchen al werkt en leidt tot 29% minder ziekteverzuim.

 
De 5 punten waar een ijsbad goed voor is
  1. Het werkt verfrissend en verhelderend
  2. Er komen gelukshormonen vrij
  3. Je geeft je bloedsomloop een flinke boost
  4. Je huid wordt minder droog
  5. Je kunt je lichaam beter warm maken
 
Met kou je lichaam warm maken

Je lichaam warmer maken hoor ik je denken. Jazeker! Wanneer je meer traint met kou kun je beter omgaan met heftige temperatuurswisselingen. Kou activeert namelijk bruin vet.

Bruin vet is een goed vet in tegenstelling tot wit vet. Wit vet slaat energie op en daar kom je van aan. Bruin vet gebruikt energie om je lichaam warm te maken.
Bruin vet is eigenlijk een soort overlevingsmechanisme. Gebruik je dit vet niet, dan neemt dit af. Dat gebeurt als we ons lichaam niet meer blootstellen aan kou. We kunnen dit dus trainen door ons lichaam meer bloot te stellen aan kou. Het actiever maken van bruin vet kan ook als behandeling dienen voor diabetes type 2 schrijft het diabetesfonds. Of het echt helpt om de insulinegevoeligheid te verbeteren moet nog blijken uit verdere studies.

 
Nu weet je precies waar een ijsbad goed voor is!

Waar is een ijsbad goed voor? Heel veel eigenlijk.

Genoeg voordelen dus om die dagelijkse warme douche eens in te ruilen voor een koude. De eerste keer is echt niet leuk kan ik je vertellen, maar het went snel! En die voordelen, waar een ijsbad goed voor is, die geven alleen maar nog meer aan dat je het moet doen.

Want zeg nou zelf, een stralende huid dat wil toch iedereen? Of niet meer ziek worden van iedere verkoudheid klinkt ook als muziek in onze oren. Wanneer neem jij de eerste stap?