Door: NPO Radio 1 – Marielle Beers
Het aantal gevonden dode baby’s is in twintig jaar iets teruggelopen van 60 naar ongeveer 40 á 50, volgens Kerstin van Tiggelen van het NIDAA. Maar dat er minder dode baby’s gevonden worden hoeft niet automatisch te betekenen dat er ook daadwerkelijk minder dode baby’s zijn. “Misschien zijn er wel meer, maar vinden we ze minder”, aldus Van Tiggelen.
Babydoding wordt waarschijnlijk vaak niet opgemerkt, denkt Van Tiggelen. “Hoe erg het ook is: het is niet zo moeilijk om het lichaam van een jonge baby onvindbaar te maken, met als gevolg dat instellingen en de maatschappij niet weet om hoeveel aantallen het echt gaat.”
Topje ijsberg
“We zijn ervan overtuigd dat de kinderen die gevonden worden het topje van de ijsberg zijn”, zegt Barbara Muller van de Stichting Beschermde Wieg. Deze stichting heeft ook de vondelingenkamer in Nederland geïntroduceerd. “Het zijn er honderden, misschien wel duizenden. Het is de factor X.”
In Amsterdam werd in februari een pasgeboren meisje in een vuilcontainer gevonden. Een uitzondering, denkt Muller. “De baby wist te huilen en is gehoord.” Maar de kans dat een baby een val in de vuilcontainer overleefd, is volgens haar eigenlijk maar heel klein.
Reportageserie
Het pasgeboren meisje in Amsterdam lag in een vuilcontainer bij verslaggever Marielle Beers om de hoek. Het bericht liet haar niet meer los. Hoe wanhopig moet je zijn om je kind te dumpen en waarom lukt het niet deze moeders te helpen? Deze week onderzoekt zij het in haar reportageserie. Iedere werkdag om 10:30 op NPO Radio 1.
Mocht u naar aanleiding van dit verhaal willen praten dan kunt u altijd terecht bij de stichting Beschermde Wieg op gratis telefoonnummer 0800-6005.