Kamers voor vondelingen openen in twee grote academische ziekenhuizen
Radio1 – De Nieuws BV
“Zo’n kamer is er voor zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen die zo bang zijn dat het geheim van hun zwangerschap uitkomt en op het moment dat ze daar naar toe kunnen om echt te bevallen of hun baby achter te laten, dan is dat mogelijk,” zegt Barbara Muller, oprichter van stichting Beschermde Wieg, in het NOS Radio 1 Journaal.
Vondelingenkamer
Muller vertelt dat zodra er iemand de kamer instapt een stil alarm afgaat in het ziekenhuis. “De moeder kan dan de baby in het wiegje leggen, er is daar ook een knop waar ze op kan drukken om anoniem hulp te krijgen. Het laatste wat we willen, is dat de baby in de wieg wordt gelegd zonder dat de moeder hulp krijgt. Dat is tot nu toe altijd gelukt.”
Volgens Muller is het essentieel dat moeders dit anoniem kunnen doen. “Het gaat om een groep zorg mijdende vrouwen, die vinden het zo spannend om het geheim van hun zwangerschap te delen dat ze helemaal alleen hun zwangerschap volbrengen,” legt ze uit. “Op het moment dat je samen kijkt wat wel mogelijk is, in plaats van de baby op een onveilige plek achter te laten of te doden.”
Twee keer per jaar
Er wordt zo’n twee keer per jaar gebruik gemaakt van een vondelingenkamer, vertelt Muller. “In alle gevallen gebeurt het nooit dat een vrouw haar baby in de wieg legt en zonder dat ze gegevens achterlaat weggaat. Het is tot nu toe altijd gebeurd dat we de moeder hebben kunnen helpen. Zelfs 76 procent van de vrouwen die hun baby achterlaat en weggaat met hulp, besluit uiteindelijk toch zelfstandig nog voor het kind te zorgen.”
Academische ziekenhuizen
Dat er nu vondelingenkamers zijn geopend in academische ziekenhuizen voelt als herkenning voor Muller. “Ik vind het waanzinnig mooi dat zowel het Amsterdamse UMC als het Rotterdamse Erasmus MC verantwoordelijkheid nemen voor deze doelgroep en het hoofd niet wegdraaien.”