7 dagen adem & koudetraining
Dag 4
Het ervaren van stress is een heel normaal en menselijk proces. Soms hebben we kortdurende stress zelfs nodig. Deze vorm van stress zet je namelijk aan om over te gaan tot actie en dingen voor elkaar te krijgen. Wat helpend kan zijn als je een deadline moet halen, een moeilijk gesprek hebt, een sportprestatie neer wil zetten, een eerste date hebt of iets nieuws gaat uitproberen.
Lichamelijk word je voorbereid op de komende actie en de prestatie. Je bloeddruk en hartslag stijgen, je maakt adrenaline, cortisol en noradrenaline aan. Je staat op scherp en voelt de motivatie om er een succes van te maken. Wanneer de gebeurtenis erop zit, daalt je stresslevel en krijgt je lichaam de ruimte om te herstellen van de inspanning.
Wanneer stress te lang aanhoudt, kan je lichamelijke en mentale klachten krijgen. Stressklachten vormen een aanslag op je weerstand en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, spijsverteringsproblemen, kanker, diabetes 2, een burn-out, depressie of angststoornis. Je merkt het effect van te lange stress aan een verminderde slaap, slechte concentratie, veel piekeren, trillen, maag- en buikklachten, nergens zin in hebben of ruimte voor voelen, een hoge en oppervlakkige adem of hoofdpijn. Vandaag ben je je bewust van wat je stress geeft en hoe vaak je stress ervaart zodat je hier verandering in aan kunt brengen.
De belangrijkste reden van stress is niet de situatie, maar jouw gedachte over die situatie
You never know unless you go.
Dag 4 Inzicht
Beantwoord de inzichtsvragen en schrijf ze op in een notebook of op een papiertje.
Wie of wat geeft me stress?
Hoe vaak ervaar ik stress?
Dag 4 Challenge
Opbouw van de kou
Dag 4 1 minuut
Wees trots op iedere stap die je zet, op iedere seconde onder de koude douche. Het is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.
Contra-indicaties koud douchen
Voor koud douchen zijn geen contra-indicaties. Als het water, kouder is dan 7 graden kun je er beter niet in gaan als je een verleden hebt met psychoses of epilepsie. En het is af te raden bij zwangerschap en als je een sportverbod hebt, bijvoorbeeld na een openhartoperatie.